Top 10 tile trends for 2016

A „BUILDING DESIGN+CONSTRUCTION” magazin cikke a 2016-os kerámiaipari trend 10 meghatározó eleméről szól.

A cikkben kiemelt témák 2015-16-ban a mindennapokat jelentették. Jól ismerjük a stílusokat a technikai újításokat, a dizájnerek fantáziáját foglalkoztató elemeket. A következő évre vonatkozó kiállítás előtt, az alábbi összefoglalót dobbantó deszkának szántuk.

KIS DARABOKBÓL NAGY FELÜLET

A szabályos mozaikok vagy a szabálytalan töredékek játéka túlmutat a hagyományos „modul rendszer”–ből  következő változatosságon. A koncepció visszanyúlik a pop arthoz ; a mértani formák variálásához. Nagyobb felületen a kis darabok egymás mellett különleges térképet hoznak létre, egy eleven látványt, mintha kaleidoszkópba tekintenénk.

1

FŐSZEREPLŐ A TÉGLA MÉRET

Időről-időre visszatér a divatba a kisméretű téglafal dekoratív rajzolata. 2015-ben a hatszöglet volt a sztár.

2

Idén a speciális formák közt a téglácska vált főszereplővé. Sokféle felülettel, designnal, méretben, derékszögű sőt hegyes formában is kihozták a „brick”-et a trend-vezető gyárak. Az ipari minimal irányzatban találunk vakolatos téglafalat, kopott,festett, töredezett öreg hatású szériákat is. A másik végletet a magasfényű mozgalmas márványmintás tégla adja.

3 4

CHEVRON és HALSZÁLKA

Az angol gyapjúszövetek mintázatából indult ki a hegyes-szögű karcsú lapokból kirakható halszálka minta. Ez még különlegesebb, mint a klasszikus parkettaforma. Egészen az 5*20 kis mérettől kezdve, a 10*70 padlólapig, sokféle széria létezik padlóra és falra egyaránt.

5

VONALAK

A legalapvetőbb dekorálás –  vonalazás – újra megjelent a csempéken padlólapokon; keresztbe-kasul, sima és 3D felületben, keskeny és széles változatban. Néhány éve hódított az egyszerű csíkos, majd jöttek az egyenes sávok, a görbe vonalak, a geometrikusan 3D mintázatok. A trendi vonalak mélységet adnak a síknak, kiemelik a lényegest, mozgalmassá teszik az üres tereket.

6

MŰALKOTÁS A BURKOLATBAN

Érdekes törekvés egy műalkotásból állandó burkolati elemet kreálni. Azok a képek sikeresek, melyeket a hétköznapi, ismeretlen alkotóktól kölcsönöznek az utcáról, vagy akár a reklámgrafikákból. Nagyon dinamikus és fiatalos hangulatot hoznak ezek a falak.

7 8

PUHA HATÁS

A kerámia burkolatok hideg és kemény felületeit évek óta puhítják, teszik optikailag melegebbé, otthonosabbá. A faminták óriási elterjedése és kedveltsége mutatja, hogy ez az irányzat nagyon bejött a közönségnek. Emellett gyönyörű textilhatások, puha akvarell dizájnok, homokfúvott, koptatott kőfelületek tartoznak még ehhez a csoporthoz.

9

A SZÜRKE MINDEN ÁRNYALATA

A korábbi évek élénk színei után, a szürke színek,  lépésről-lépésre, meghódították először az elit dizájnereket, majd a hétköznapi embereket is. A szürkét szürkével variáló trend korántsem unalmas. A hideg színektől a meleg barnáig minden megtalálható a szürke skálán belül is, amit tovább „színesítenek” a klasszikus minták, 3D-s rajzolatok, a sokféle méret játékos váltakozása.

10 11

KILÉPNEK A SÍKBÓL

A 3D felület mázolása, dekorálása – a digitális nyomtatás elterjedésével – ma már alapkövetelmény mindegyik kerámiagyár számára. A technológia szinte bármilyen felületet, méretet, színvilágot, összetett, egymásba folyó mintázatot megenged. A burkolat hasonlíthat a hullámokkal rajzolt homokos tengerfenékre, vagy egy bonyolult origami mintára. A 3D felületen a színek és minták kompozícióján túl, a fény és árnyék arányok a néző mozgásától is függnek, aki aktív alakítója a pillanatnyi látványnak.

12 13 14

ŐRÜLT MÉRETEK

A „normális” vastagságú (7,6-11 mm) greslapok „normális” méretei rég meghaladták a 30*30 cm-t. Elfogadott a 40*80, 80*80, 60*120 padlólap is, legfeljebb a burkolók nem tartanak lépést ezzel.

A gyártók a speciális vékony (3-5 mm) kerámiáknál már évek óta biztonsággal állítanak elő 100*300 cm nagyságú lapokat is. A jelenlegi rekord 5,25’x10,5’, (ami kb. megegyezik  160*320 cm mérettel ).

15 16Az eredeti felhasználási – könnyű és mutatós homlokzatok – területen kívül, a kiváló mechanikai tulajdonságú kerámialapokból készülnek lift és bútor burkolatok is.

VÍZTISZTA és TENGERKÉK

Hosszú-hosszú évek óta nem divatos a „kék csempe”.

Korábban, évtizedeken át, megkérdőjelezhetetlen volt, hogy a fürdőszobába „kék csempe illik”. Aztán sokak számára a szokatlant és különlegeset, a hagyományoktól való elrugaszkodást, a tojáshéj, vajszín, csokoládé, homok, kávé, színei – egyszóval – a barna különféle árnyalatai jelentették.

A barna után meglepő módon jöttek a szürkék és győztek. Miközben a klasszikus fekete-fehér mindig tartotta magát, és voltak rövid időszakai a pirosnak, narancsnak, pisztáciának is.

Először 2014-ben lehetett látni olyan kék szériákat, amelyek méretei, formavilága, és az alkalmazott esztétikai elemek a legfrissebb trendeket tartalmazták. Azóta várjuk a vízi világ térhódítását, ami 2016-ban meghozta a türkiz színek hűvös és friss hangulatát a barnák és szürkék közé.

17