Mainzu

A leghíresebb spanyol gyárakhoz képest ez a gyár csak a specialitások iránt érdeklődők számára ismert.  Csak kis méretekben, csak beltéri felhasználásra, csak a csempegyártás leghagyományosabb mintáiból és stílusából merítve készíti szériáit.  Most mindez egybevág a divattal. Érdemes közelebbről megnézni a kínálatát.

Kezdjük a klasszikus 20*20 cm-es mérettel, és a cementmintákkal, amelyekből természetesen itt is találunk sokfélét, sőt sokféle színűt is. Szürkét barnát, vöröset, kéket és zöldet is. Az eredeti koncepcióban egyféle alapmintához járt a szegély és sarokelem.

Pl. a Viktoriánus család elemei:

MAINZU_Viktoria

amelyekből ilyen padlót lehet kirakni.

MAINZU_Viktoria2

Aztán jönnek a variációk: vegyesen sokféle minta egy dobozon belül, szegélyminta és alapcsempe „véletlenül” összekeverve.

MAINZU_szines palackok
Ez a kompozíció a színes palackokkal, akár egy festmény.

A klasszikus padlóminták mellett megtalálhatóak a régimódi falicsempék is.
Ez itt nem csak díszlet egy XIX. századi népszínműből, tényleg lehet ilyen burkolatot venni.

MAINZU_régimódi
Legfelül a mázolt orros  listelo, alatta a futó dekor, alatta vékony domború listelo, ami elválasztja a felső szegélyt a „lábazat” csempétől. Aztán újra a vékony egyszínű domború listelo és a futó dekor, legalul egy sor egyszínű csempe, ami illeszkedik a konyha egyéb felületeinek színéhez. (Az egykarú falicsapból még melevíz sem jön, a KITCHEN AID robotgép helyett kőmozsár. Ez hitelesség talán már túlzás a XXI. században)

Kubista széria, már a XX. századból. Figyelemre méltó, különleges egyedi burkolat készíthető belőle.

MAINZU_kubizmus

MAINZU_Cementine
Pasztel színek, elmosódott kontúrok jellemzik a „Cementine” szériát.

Eleven fényes színek –sok gyárnál megtalálhatóak, és a  MAINZU-nál is.
A katalógusában nagyon szép az összeállítás.
Csak merészen gondolkodó ember valósítja meg, bár jóval többen vágynak ilyesmire.

MAINZU_színskála

Mindig keresik a finom rajzú kék flamand porcelán enteriőrt. Valaha mindegyik gyár kínált ilyesmit, most már jó néhány éve kikopott a trendi választékból.

A MAINZU még mindig gyártja, és aki elszántan keres ilyesmit, az meg is találja az „Estil Antic” szériát. Hagyományos a rakásmód is, alul diagonálban, felette – vékony domború elemmel elválasztva – hálóban burkolták a csempét.

MAINZU_flamand kék

Ezt a világot tartja életben a Mainzu.

A flamand enteriőr mellett, sűrű mintájú gazdag színekben pompázó olasz szériákat is kínál a gyár. Érdemes fellapozni a katalógust.  http://www.mainzu.com/