Megbízhatóan tökéletes, csillogó greslap

Az anyagában színezett polírozott greslappal kapcsolatosan maximális elvárások és bizonytalan aggodalmak élnek a vásárlók fejében.
Aki tökéletesen egyenletes csillogást szeretne fagyálló, kopásálló, és karcolódás-mentes padlón, az hagyományosan ezt a terméket keresi, DE a Kínából származó olcsó kivitelű és nagyon kedvező árú greslapok sok kellemetlen tapasztalatot eredményeztek:
–        az „agresszív” vegyszerek és folyadékok – a burkolók alkoholos filc jeleitől kezdve a színezett fugán keresztül, a kiömlő kávé és borfoltokig – eltávolíthatatlanul beleivódtak a lapokba;
–        a gyakran használt részeken az eredetileg fényes felület néhány hónap alatt megkopott, szinte matt lett;
–        a hétköznapi használat során is látványos karcolódások keletkeztek a padlón.
Átmeneti megoldásként a felület „impregnálását” ajánlották a kereskedők, mely egyrészt megóvta a foltoktól a lapokat, másrészt a csillogó felület legfeljebb selyemfényű lett.

Természetesen az „olcsó” kínálat mellett változatlanul elérhetőek maradtak az olasz és spanyol gyárakból kikerülő polírozott greslap családok, melyek ára 2-szerese, mély telt színek esetében 3-szorosa a kínai lapokénak.
Ugyanakkor ezekkel a termékekkel kapcsolatban is él az aggodalom, kell impregnálni, vagy nem kell?
Megmarad a magasfényű felület, vagy ez is matt lesz rövid időn belül?
A kínai lapokhoz kötődő sok, megalapozott reklamáció miatt, maga a szakma is elbizonytalanodott, nem mert felelősséget vállalni a minőségi termékekért sem.
Miért van probléma az egyik polírozott lappal és miért nincs a másikkal?
A válasz ebben az esetben nem a design, nem a gyári image, nem a marketing színvonalából, költségeiből adódik.
A gyártás technológia különbözik a kétféle minőségű lap mögött.
Az anyagában színezett greslap költségeinek – árának – döntő többségét maga a lapot adó őrlemény minősége, a préselés és a magas hőfokon történő kiégetés energia igénye adja. Röviden a lap csak anyagból és energiából áll, tehát a 30-40 %-os árkülönbség mögött kevesebb anyag és energia áll.
A préselendő massza szemcsenagysága nagy, a préselés energiája kisebb, a greslap belső szerkezete nem maximálisan tömör, a kiégetés hőfoka alacsonyabb. Amikor ezt a terméket gyémántkorongokkal felcsiszolják, a felületen az egyenetlen szemcsék megnyílnak, a  mikroszkópikus méretű nyitott pórusok  – mint a szivacs szívják a nedvességet és tárolják az agresszív festékanyagokat.
A maximális tömörségű, nagy keménységű lapok felületének felcsiszolása során nem keletkeznek ilyen nyitott pórusok, tehát nem kell ezeket betömni, azaz „impregnálni ” a lapot. Ugyanakkor a burkolást követően legfeljebb 2 napon belül savas tisztítószerrel alaposan le kell mosni minden fugamaradványt a felületről, mert az epoxi tartalmú fagyálló flexibilis fuga fátyol, miután tökéletesen megkötött, már nem eltávolítható, és csúnya, koszosodó, karcolódó, egyenetlen filmszerű réteget képez, a gyönyörű polírozott greslapon.
A legmagasabb minőséget nyújtó gyárak Európában és Kínában is, részletesen kitérnek a tisztítás „impregnálás ” témára. Mindenképpen tájékozódni kell, az adott termék megvásárlása előtt, hogy mit lehet valóban elvárni az adott polírozott greslaptól.
Mellékelünk egy kisfilmet az egyik spanyol gyártótól, melyben a TODATECH szabadalmaztatott gyártástechnológiának köszönhetően a polírozott gresporcelán lap valóban megfelel a legmagasabb műszaki követelményeknek, azaz

NEM igényel semmilyen utólagos felületkezelést és kíméletet,

NEM törik (életvitelszerű felhasználásnál)

NEM karcolódik,

NEM foltosodik,

NEM veszti el csillogó fényét.

A felirat fordítása:
high resistance technical porcelain tile = kiválóan ellenálló anyagában színezett gresporcelán lap
high traffic technical porcelan tile = nagy forgalmú terek burkolására alkalmas termék
special polish with 90 % superficial brightness = a különleges csiszolás miatt a felület 90 %-a csillog
level-5 for cleaning facilities = az EU szabvány legmagasabb fokozatának megfelelően tisztítható
MOHS coefficient-5 = a szabvány 7 fokozatú felületi keménység skáláján 5 értéket kapott
High resistance = nagyon ellenálló
Scratch resisitance = karcállóság
Impact resistance = törés szilárdság
Chemical resistance anf staining resisitance = vegyszer és foltállóság
Hydrochloric acid = háztartási sósav