CERSAIE kiállítás beszámoló I.rész

2013 szeptember 23-27 – CERSAIE Bologna, Olaszország

Burkolólapok, szaniter, fürdőszobai szerelvények és bútorok, burkolási segédanyagok és szerszámok kiállítása

 

A CERSAIE Bologna az év legjelentősebb szakkiállítása. Itt minden magára valamit is adó gyár megjelenik, már ha megengedheti magának a kiállítás folyamatosan növekvő költségeit ebben a válságos időszakban. Mint minden kiállítás, ez is az újdonságok és technológiai fejlesztések platformja, de ezen kívül az ismert trendek (pl. metrocsempék, 3D felületek, fotóminőségű dekorációk) újabb és újabb ötleteit is bemutatták. Ez a rövid áttekintés azokról az új anyagokról, színekről, mintákról, trendekről szól, amiket ott jártunkkor tapasztaltunk, legyen az bármilyen burkolat – falra, padlóra, homlokzatra vagy kültérre szánt kerámia-anyagú lap. Összefoglalónkban igyekeztünk kiemelni a legérdekesebb tendenciákat.

Nagyon vékony és nagyon vastag greslapok
Változatlanul fejlesztik a hagyományos (8-10 mm) gresporcelán dizájnok alternatív vastagságú változatait is, vékony 3-6 mm, és vastag 20 mm kivitelben. A vékony lapokat – maximum 100×300 mm táblákban – homlokzatokra, falakra és meglévő helyiségek bontás nélküli átburkolására szánják.

01

A vastag lapokat kültéren aljzat-kiegyenlítés vagy vízszigetelés nélkül lehet közvetlenül a kavicságyra, fűre fektetni vagy akár állítható magasságú műanyag korongokra helyezni. Ez a megoldás nem igényel sem segédanyagokat, sem burkoló szakmunkát.
02

Famintás padlók
A fa anyagot idéző mintázatok variációit tovább bővítették és azon kívül, hogy újabb történelmi korokat és földrajzi helyeket idéznek, már egyre hosszabb: 150 és 180 cm-es méretekben is rendelhető.
A már megszokott kicsit kopottas, öreg hajópadló mellett, megjelent a tükörfényesre csiszolt felület valamint  a nagyon látványos és önmagában is nagyon erősen tónusos egzotikus famintákból is egyre többfélét látni. A mindennapi használatból eredő megkopottságot utánzó felületek mellé a gyárak elkészítették a csónakok vízben „pácolt”, repedezett, selymesre ázott felületét  és az időjárás és víz által „megkezelt” repedezett, öreg deszkamintázatokat is. Szintén előkerült a régi korokban alkalmazott kőlapok körül lerakott fakeretes, kazettás minta. A natúr fa színein túl a különböző festett, fehér, szürke, sőt színes fapadlók is láthatók, amelyek a többször átfestett és megkopott padló otthonos, történeteket mesélő hangulatát idézik.
A deszkaméreteknél elérték a maximális hosszúságot, és újra megjelent ebben a kategóriában is a négyzetes forma, gyakran önmagában kazettás mintával, vagy intarziával. Az igazi újdonság a magasfényű kivitel.
031

A másik végletet az igazán öreg és kopott padló dizájnok jelentik. Az egyik irányzatban az eredetileg lakozott, vagy viaszolt natúr fa kopott felülete jelenik meg oly módon, hogy a változatos színű deszkák láttán felmerül az emberben a kérdés: vajon „újonnan” is ilyen tarkák voltak, vagy csak az idő koptatta másképp a darabokat?
04041Önálló irányzatot jelent a festett és lekopott fa imitálása szürkében, vagy extrém esetben akár sárgában, pirosban, zöldben vagy kékben.
04208
A négyzetes lapok nem tartoznak az újdonságok közé, mégis jó például szolgálnak az ötletek kimeríthetetlenségére. Tökéletes technikai színvonalon történő megvalósításuk egészen más élményt nyújt, mint a jól ismert padlólapok.

051A régies kivitelű fakeretes, csempebetétes padló történelmi hangulatot áraszt. A keretekről már minden fényezés lekopott, de a csempék még fényesek.05

A természetes színek mellett a szürke az általános trend; a fehértől egészen az antracitig.
032
A következő kép mozgalmas szürke, csillogó felületű padlót mutat, eltérő szélességű deszkákból, szabálytalan rakásban. Egyesíti a legfrissebb tendenciákat.
03A nagyon drága és nagyméretű, élvágott lapok mellett egyre több olcsó, lebutított mintájú széria is megjelent, amik észrevehetően a trendvezető termékek másolatai. Az olcsó szériák választékában a fahatásra törekvő termékek mellett megjelentek a szalagparketta, sőt a famintás linóleumpadló szintjét „elérő” lapok is. Ebben a kategóriában is számottevő árkülönbségek vannak, ami a kívülállók számára nem magától értetődő. A piaci helyzet szükségszerűen ugyanolyanná vált, mint bármelyik burkolólapnál: A famintás lapok elvesztették exkluzív jellegüket, a fapadló divatja mindenki számára ismertté vált így a gyártók mindenki számára elérhetővé tették.

„Cement” padló 20*20 méretben
A padlólapok világában az idei év igazi újdonsága a gazdag mintázatú, fekete-fehér-szürke, vagy tarka „cementpadló” stílus széleskörű megjelenése volt.
A megnevezés arra utal, hogy a XIX. század végétől cement jellegű anyagból préselték ezeket a 20*20 méretű padlólapokat. Itthon a bérházak körfolyosóin vagy a nagyszülők előszoba padlóján láthattunk ilyesmit, korántsem akkora mintaválasztékban, mint ahogy a mediterrán világban létezett, és jelenleg elérhető. A korábbi években is megtalálható volt ez a típusú lap néhány standon, az idei kiállításon viszont nagyon sok gyár kihozta a saját fejlesztését. Ezeket a burkolatokat annak idején nem gyártották kültérre, fagyálló és nagy keménységű anyagból. Jelenleg is sok a vörösagyag, beltéri padló, és csak elvétve találni mázas gresporcelán megoldást.
Nincs különbség a padlóra és a falra szánt anyagoknál sem a mintázatban, sem a méretezésben. A hagyományos 20*20 négyzet szinte mindenütt meghatározó, azzal az apró színesítéssel, hogy néhány gyár nagyobb lapra több négyzetet tesz rá.

Láttunk rengeteg-féle mintát vegyesen egy dobozba csomagolva m2-áron, vagy a szőnyegmintát és a szegélyelemeket m2-áron, a sarkokat darabáron.
001 002
Darabáron kínálják a mázas felületen még egy réteg üvegdekorációt is tartalmazó lapokat, falra és padlóra egyaránt, bár nagy karcállóságról ebben az esetben nincs szó.
003004
Az alapvető tendenciát a hagyományos minták használatával készített padló és fali szériák jelentik, de a mellékelt képen szellemes, stilizált rajzolatokkal érték el a régies hatást .

Ezen a képen a retro hatás mellé tett fotó dekorok  gazdagítják a burkolatot. A kiállítási enteriőrben a fürdőszoba bútor és tükör vonalai is a hatvanas éveket idézik, bár a pultra tett mosdó egyértelműen friss dizájn.
12Fagyálló vagy kopásálló kivitelt keveset láttunk. Általában a gresporcelán szériáknál is az eredeti kis méretet használják, de egymás mellé többet nyomnak nagyobb lapra. A 60*60 lap széleit a nagyításon lehet megkeresni.005

Gyakran, mint darabáras dekort árulják az egyszínű beton/cement hatású szériák kiegészítőjeként.006

folytatjuk a második résszel…