A legfrissebb trend a 150 éves metro csempe

Az IKEA legfrissebb katalógusában a fürdőszoba blokkot  egy meghökkentő színű, “furcsa”  enteriőr vezeti be.

A köznyelv metro csempének hívja, jellemzői a téglalap alak, a kis méret, a fényes egyszínű felület és a szélek ferde lecsapása, szakszóval “fózolása”. A képen látható fürdőszobafal nincs mennyezetig burkolva, sőt, a festett falat képek díszítik. A berendezés kifejezetten a szoba-jelleget hangsúlyozza, ezzel szemben a kötésben rakott metro csempe valamiféle ipari, közületi hangulatot ad. Az egymással ellentétben álló belsőépíteszeti elemek érdekes, kissé feszült hangulatot eredményeznek, amit a sok kép a falon mégis bensőségessé tesz.

ikea_metro2013

Nem véletlen a határozott fehér fugával hangsúlyozott, egymáshoz képest csúsztatottan tett metro csempe “zakatoló” hangulata, hiszen ezt a burkolatot  először a londoni földalatti állomások falain és folyosóin alkalmazták. A világos felületeket vízszintes és függőleges erős színű csíkok és szegélyek dekorálják.

Baker Logo

(A csempéről tényleg elmondhatjuk, hogy 150 éves, hiszen Londonban a Metropolitan Railway néven megnyitott első két földalatti vonalat 1863. január 10-én adták át az utasoknak.)

A londoni metro alagútjai szabályos csövek, ezért volt praktikus a kis méret és a fózolt szél. Úgy tűnik ez a dizájn (bár másutt a falak nem mindenütt görbültek)  vált elfogadottá, így Pesten, a kontinensen elsőként létesített kéregvasútnál is ezt alkalmazták.

london-underground-restorersBudapest

Találtunk még képet Párizsból is, az íves boltozaton gyönyörűen érvényesül a csempék csillogó, szabályosan kockás rajzolata.
Paris-MetroParis

Még egy kép saját közelmúltunkból, amire büszkék lehetünk.
A Margit hídi HÉV állomás régi jellegtelen burkolata helyett gyönyörű korhű csempe, autentikus stílusban látható az állomáson és a kivezető folyósokon.
HÉV_margithídi

Az állomások falait nézegetve, jogos a kérdés, hogy került ez a csempe a magánéletünkbe. Természetesen az eredeti megjelenését minden irányban kibővítették, hangulatát átértelmezték, sőt gazdag díszítést is kapott némelyik gyárnál.
1. Bővítették a méretválasztékot:   7,5*15, 7,5*30    10*20, 10*30    5*15, 5*20   10*10
2. Az eredeti fehér/bézs és erős kályha-zöld, barna, bordó mellett sokféle színben létezik már metro csempe.

sz-ralbes_ok

3. Megjelent az arany és ezüst változat is, ami az eredeti puritán hangulatot alaposan megváltoztatja.
4. A fényes felület változatlanul hódít, de számos színt kihoztak selyemfényben is.
5. A hagyományos rakás mellett gyakran látható hálósan futó fugával is.

Mindezekről néhány illusztráció, amiből ötletet és kedvet lehet meríteni. A csempék itthon is elérhetők. A fekete, fehér, piros 10*20 fényes azonnal, a többi színre és méretre várni kell 2-3 hetet.
Az interneten a metro csempe, esetleg spanyolul a “biselado” csempe a jelszó.

Fekete és arany 10*30 méretben hálóban rakva
ribesalbes10x30_bisel_2_2013

Szőlőindákkal – szintén hálósan
monopole2

Metál hangulat – elegáns feketében
Clipboard01

Vidám piros és menta csíkkal – dekorcsempékkel
monopole

Birodalmi stílusban
monopoleimperial1

Kőmintával 1.

Kőmintával 2. – váltott rakással

www.latinkeramia.hu