Mozaik az otthonunkban

Az első kavicsokból álló mozaikokat még Mezopotámiában készítették, mégis maga a szó görög eredetű és a múzsákhoz közelálló-t jelent. Azaz a mozaik az ókorban megbecsült képzőművészeti alkotásnak minősült és ez nem változott napjainkig. A szabályos alakú – már megmunkált – színes kövekből készült képeket a görögök alkalmazták először, és a rómaiak voltak az elsők, akik középületeik díszítésére is használták. A római fürdők mozaikjai harci vagy pikáns jeleneteken kívül csendéleteket és egyszerű díszítő motívumokat is ábrázoltak, így mondhatjuk, hogy a fürdőszobában és az egyéb vizes helyiségekben alkalmazott csempemozaikok divatja az ókorból ered.

Római mozaik Római mozaik

Bár a mozaik nem szűnt meg képzőművészeti kifejezésmódnak lenni, – napjainkban is számos művész alkalmazza különböző anyagokat vegyítő plasztikákban – az üveg és kerámiamozaik burkolat a divatdiktáló olasz csempegyártásban is megjelent. Eleinte csak a tehetősebb polgárok engedhették meg, hogy fürdőiket mozaik díszítse, de a tömeggyártás folyamán egyre jobban leegyszerűsödött és olcsóbb lett, így betört az egyszerű emberek életébe is.  Tömeges méretekben korunk középületeiben szoktunk hozzá a mozaikok látványához. Annyira elterjedt az alkalmazása, hogy szinte nem is épült uszoda, iskolai konyha vagy egyszerű vizesblokk csempemozaik nélkül. Megjelent a Metro falburkolatainál, sokemeletes épületek dekoratív lábazatinál, stb.

moz3

Nézzük mit kínál számunkra a mozaik a jelenkor modern trendjeit követve.

A tradicionális négyzet alakú elemekből álló színes mozaikok számtalan méretben, színkombinációban és különféle anyagösszetételekben is a rendelkezésünkre állnak. A mozaikfelületeket kombinálhatjuk nagyobb burkolólapokkal, vagy akár sima festett falfelületekkel is.

moz4moz5moz6moz8

Nagy divatja van a négyzetesnél változatosabb formák mozaikjainak is. A tervezők fantáziája kimeríthetetlen, bármilyen mértani vagy geometriai formát szabályos vagy akár szabálytalan elrendezést lehet találni a katalógusokban. A színek megfelelő harmonizálása rendkívül egyedi és igényes hangulatot kelt, a legegyszerűbb szobát is divatos és stílusos módon dobja fel.

moz21moz22moz23moz24

A csempegyárak tervezői nemcsak az utca emberének, hanem ínyenceknek, különcöknek is kreálnak hajmeresztő mozaikokat. A különleges szórakozóhelyek számára tervezett enteriőrök a fantasy világát idézik, a hétköznapokból való kiszabadulás érzését szolgálják.

moz31moz32moz33moz34

Mostanában sokszor hallhatunk a természetes hatású felületek alkalmazásáról, ami a zöldbe visszavágyódó modern gondolkodásmód sajátja. Fa- és kőhatású felületeket nem csak padlólapoknál vagy nagyobb burkolatoknál láthatunk hanem érdekes mozaikfelületek is kialakíthatóak a segítségükkel. Ezek megfelelő kombinálása idilli környezetet eredményez. Kis bemutatónkat még messzemenőkig lehetne folytatni, hiszen a mozaikok felhasználásában rengeteg lehetőség rejlik. Egyértelműen kijelenthetjük, hogy attól, hogy ez a burkolási forma már az ókorban is létezett, még nem lett idejétmúlt. Sőt.

moz41moz42moz43moz44moz45moz46

A világ  – bármely anyagból készített – mozaik gyártásának helyszíne a Távol-Kelet. Kína, Malajzia, Indonézia manufaktúráiban készülnek a hálóra ragasztott kő-, fa-, fém és üveg mozaikok. Bármelyik nagy nevű olasz vagy spanyol gyár katalógusából választunk a termék egész biztosan hajón érkezett Európába. A drágább és olcsóbb árak mögött, ezen a területen is a minőség áll. A kis darabok szabályossága, az élek egyenletessége, a hálón a fugázandó hézagok pontossága különbözteti meg egymástól a jó minőséget az olcsóbbtól. Érdemes alaposan megvizsgálni a fantasztikus akcióban kínált lapokat, és a fentiek tudatában kiválasztani a legszebbet a legjobb áron.