Terasz – Rusztikus mediterrán burkolat

Úgy látszik, nem múlik a változatos színekből, eltérő méretekből alkotott heterogén, mégis harmónikus terasz divatja, hiszen itthon, a kisméretű, selymes felületű cottó padlólapok – a gyári trendek ellenére- változatlanul igen keresettek.  Általában ezek a szériák mázas greslapok, amiknek csúszásmentességi fokozata alacsony és a vízfelvételük a legtöbb gyárnál magasabb 0,5 %-nál, de létezik ténylegesen fagyálló kivitel is, ami a hazai időjárási viszonyoknak jobban ellenáll.
Ezeket a lapokat úgynevezett modul-rendszerben célszerű rakni, ami azt jelenti, hogy a különböző méretű lapok egymás mellé helyezésével alkotjuk meg a kívánt mintát. Néhány gyárnál moduláris csomagolási egységgel is találkozhatunk, amikor egy konkrét rakási sémához tartozó különféle méreteket rögtön egy dobozba csomagolnak. Az interneten nagyon sokféle klasszikus rakási séma található 2, 3, 4, esetleg 5 különböző méretből is. A legegyszerűbb méretválaszték az egymáshoz viszonyított egész-fél-negyed lapokból áll, de bonyolultabb mintákat kaphatunk a harmadokból (pl. 30*30, 30*45, 15*45, 15*15 lapokból) kialakított rendszerek alkalmazásával.
Egy szérián belül a színek erős változatosságát V3, V4 jelöli, ami azt jelenti, hogy 3-4 árnyalatot, illetve színt csomagolnak egy dobozba. Ez a tendencia nemcsak a rusztikus lapoknál, hanem más kőzet jellegű szériáknál is megtalálható, és nemcsak a tónusok, hanem az erezetek mintája, iránya is eltérhet az „azonos” megnevezésű padlólapokhoz képest.

Sokan vágyunk a képen látható idillhez hasonló „földi paradicsomra”, épp ezért a mai napig nagy a kereslet az üzletekben a hagyományos cotto lapok imitációira.

V4cotto_nyárikonyhaA lapok színe nagyon változatos, a saját felületén csakúgy, mint egy dobozon belül is, így tarka, laza, kicsit összevissza felületet kapunk aminek rendetlenségén érződik, hogy gondosan megkomponált. Örökzöld igény a boltokban, és bár a gyári kínálatokból sajnos szinte teljesen eltűnt, a képen is látható Serenissima gyár „SINE TEMPORE” szériája (ami lefordítva: IDŐTLEN-t jelent) az egyik megfelelő alternatíva lehet.

A Del Conca olasz gyár Carpegna szériájáról való ez a kép, amin a parketta-rakást egészítették ki a dekorokkal. Jól látható a rusztikus stílusra jellemző gazdag dekorálás, a nyomott kis tozzettók és a hosszú dekor elemek (fascia).

delconca_carpegna

serenissima_qs_amber

A falusi ház vakolatlan fala mellett kialakított terasz akár 200 éves is lehetne, ami a padló burkolatot illeti. A felület erősen kopott, szinte piszkosnak tűnik, megfigyelhető a széles fugával lerakott élek egyenetlensége, és a kép jobb oldalán úgy tűnik, hogy a fuga vonala – a méreteltérések miatt – megtörik.

A lerakott lapok tökéletes, rusztikus toszkán hangulatot teremtenek. Közelebbről megnézve egy darabot, azonban 10 vevőből 8 visszarettenne, mondván: „túlságosan erős hatású, fekete foltok vannak rajta, és ez mindig piszkosnak fog látszani…”


serenissima_Quarry_Stone

Az „égetett agyag” burkolat nemcsak a vidéki épületek, de az elegáns paloták burkolata is volt. A lapok ebben az esetben is sokszínűek, hiszen az alapanyag és az egyszerű technológia nem tudott a maihoz hasonló tökéletes azonosságot eredményezni, de ennek ellenére a méretek pontosak. A dekorációt a tozzettok, a lapok sarkaiba illesztett pici négyzetek, adják. A képen a lapok sarkát lekerekítették, így a négyzetek tulajdonképpen négyágú csillagoknak látszanak.

quintana_serenissima

A „modul rendszer”-ben rakott lapok szépségét az újszerű szériáknál is kihasználják, habár itt a színek tiszták, a lapok szélei pedig sokkal rendezettebbek. A kézzel simított cottó lapra a felület hullámzása és színek mozgalmassága utal.

Grespania Abadia széria

A különféle hangulatok és enteriőrök bemutatása még sokáig folytatható lenne, de ennyiből is látszik milyen gazdag a stílus, amelynek alapvető jellemzői a hagyomány és a belső változatosság.