Terasz – Trendek és hagyományok

A gyártók felismerték a modern igényeket, és jó csúszásmentességet biztosító, ugyanakkor esztétikus és könnyen tisztán tartható szériákat kreáltak a klasszikus mediterrán divattal szemben. Habár a tervező asztaloknál mindig a természetes mintázatokból és felületekből indul a munka, a végeredmény nagyon eltérő szériák egész sora lett. A valódihoz megszólalásig hasonló kőzetmintáktól kezdve a teljesen high-tech stílusig, bármit megtalálhatunk a gyári honlapokon.

Olykor csak az ipari lap megszelídített változatáról van szó, mint például a CAESAR gyár LITHOS szériája:

CAESAR gyár LITHOS szériája http://www.caesarcontractsolutions.it

A Marazzi Italy gyár  Monolith szériája szintén mindent tud, de a színei és a felülete messze többet adnak, mint a kiinduló strukturált ipari lap.

Marazzi Italy gyár Monolith szériája

A Lastricato széria – a Ragno gyártól – olyan vulkáni eredetű kövek másolatait tartalmazza, amelyeket Olaszországban évszázadok óta használnak. Nagy kopásállósággal, erősen csúszásmentes felülettel alakították ki, hogy bármilyen speciális igénynek megfelelő közösségi térbe is használható legyen, ugyanakkor otthonos színeit és széles méretválasztékát (30×4 5 to 9.5×9.5 ) modul rendszerben is variálhatjuk teraszunkon.

A Lastricato széria - a Ragno gyártól http://www.ragno.it/en/ragno/collections/lastricato?pid=178

trani_kicsiÉrdekesség: A széria egyik színe a „TRANI beige”, amely annyira élethű, hogy szinte összetéveszthető a névadó kővel, ami a város környékének kőfejtőiből származik, a trani márvány. Ez tulajdonképpen nem más, mint könnyen megmunkálható dolomit. Ellenálló, tömör és elefántcsont fehér, sárgás-vörös erezettel. Fényes felületének köszönhetően kiváló építő- és díszítőanyag, ezért a középkor óta használják Traniban és a környező településeken.

A Floorgres gyár Geotech szériája már nevében is ötvözi a legmenőbb trendet: valódi sziklából és fából alkották a kicsit szabálytalan, gyűrött felületet, és a kopottas, de tiszta színeket. A képen is látható rakásmód elég szabályos, de messze nem tökéletes, hiszen a függőleges fuga nem fut, így a felület kissé „rendetlen” érzést kelt.

A Foorgres gyár Geotech szériája

A látvány egészében véve elegáns és nagyvonalú, ami a jelenlegi trendek lényege. Az “egyszerű” hatáshoz nagyon összetett dizájn vezet.  A természetes szabálytalanság és a legmagasabb technikai színvonal adta kifinomultság együtt eredményezik napjaink legdrágább burkolataiból áradó feelinget.