Terasz – A teraszburkolás szezonja

Az erkély, a terasz, a nyári konyha, vagy a téli kert, mind a házhoz tartozó szabadon álló külső terület, mégis az év egy részében szervesen hozzátartozik a mindennapi élettérhez. Ezekre a területekre, – a belső helyiségekhez képest – saját karakterű burkolatok kerülnek, és nemcsak a dizájn, hanem a lapoktól elvárt műszaki tartalom is eltér a beltéri lapoktól.
Éppen ezért érdemes a terasz-kérdést önmagában megvizsgálni.

A terasz a ház látványos része – a pihenés helye

lastricat2A mediterrán világban a hosszú meleg nyarakon a legkellemesebb hely a ház levegőjárta, árnyékos terasza, ahol dolgozhatnak, étkezhetnek, pihenhetnek a lakók és ahol, emiatt az életük jelentős hányadát töltik. Itthon az időjárás nem ilyen kellemes, ezért a terasz használata jóval rövidebb időszakra korlátozódik. Az év nagyobbik felében inkább csak feladatot jelent a terasz takarítása, az „átkelés” biztosítása a csúszós területen, ezért a praktikus szempontok gyakran megelőzik álmainkat.

Fagyterhelés

A fagyállóság kérdése nemcsak a lapokra és a segédanyagokra (flexibilis ragasztó és fuga), hanem a terasz teljes rendszerére vonatkozik. Lehet, hogy jól néz ki a katalógusban a zöld fű és a burkolat szintben való összefutása, a magyarországi helyzettel ellentétben, az enyhe mediterrán telek során nincs kitéve a felfagyás veszélyének. Itthon a teraszok- teljes szigetelés nélkül – néhány tél után menthetetlenül tönkremennek, még akkor is, ha maguk a burkolólapok nem fagynak szét. Minél kisebb méretű a padlólap és minél szélesebb és több a fugahézag, ahol az alulról jövő nedvesség távozhat, annál biztosabb a burkolat épsége.
Ennek érekében célszerű a terasz szintjét kiemelni a kertből és a felületet kifelé lejtőre alakítani, hogy ne állhasson meg rajta a víz, a szélekre pedig vízorrot tenni, hogy a lecsöpögő nedvesség ne a terasz falát tegye tönkre. Minél nagyobb méretű gresporcelán lapot akarunk használni, annál inkább figyelni kell a tökéletes terasz-szigetelésre. A rettifikált (merőlegesre élvágott) greslapok minimális fugahézagain nem tud távozni a földpára, így a szigetelésen túl, célszerű a fugatávot is megnövelni.

Csúszásmentesség és takaríthatóság

Amikor vizes, amikor áll rajta az olvadt hólé az egész őszi-téli maszattal vegyesen, akkor minden felület síkos.antislip

A csúszásmentesítés annyit tesz, hogy a lap felszínén mélyebb vájatok váltják a magasabban levő járófelületeket.  A mélyedések a nedvességet elvezetik és a felületen található kiemelkedő vonalakon, foltokon nem áll meg a víz, ezért azok nem csúsznak.
A burkolattól elvárt „antislip” fokozatot kétféleképpen jelölik.

  • R szám – cipővel járva, adott dőlésszögű lejtőn való csúszást megakadályozó felületet jelöl
  • „A” „ B” „ C” betűk – mezítlábasan, adott dőlésszögű vizes lejtőn való csúszást megakadályozó felületet jelölnek

R9          lakossági terek, iskolák (6-10 o lejtő)
R10        áruház, garázs, éttermi konyha, otthoni fürdőszoba (10-19 o lejtő)
R11        mosodák, hűtőházak, tejüzem (19-27 o lejtő)
R12        húsfeldolgozó, ipari konyha, cukorgyár (27-35 o lejtő)
R13        halfeldolgozó, zöldség feldolgozó (35 o vagy erősebb lejtő)
„A”         uszodai öltöző (12 o vagy erősebb lejtő)
„B”         zuhanyozó, medence közvetlen széle (18 o vagy erősebb lejtő)
„C”         vizes lépcsősor, csúszós medence szél (24 o vagy erősebb lejtő)

A legmagasabb fokozat R12 A+B+C jelölés vízelvezetési kapacitását „V4” adja meg. Ez azt jelenti, hogy 1 dm2 burkolaton 4 cm3, vagyis 1 m2 felületen 4 deciliter víz lényegében azonnal eltűnik a mélyedésekben, ahonnan fokozatosan el tud szivárogni.
A profi antislip burkolatokon tyúkláb-, halszálka-, csillagminták kiemelkedő vonalai adják az erősen háromdimenziós felületet, és nyilvánvaló, hogy ezeknél a lapoknál nem szempont a vonzó látvány.

R11 A+B+C                                Strukturált R12 A+B                   Csillagminta R12 A+B+C V4 caesar_ant1    caesar_ant2   caesar_antp
Az R9 és az R10 fokozatok felülete szaténfényű, matt, esetleg tenyérrel épp csak érezhetően, kicsit „grízes”.
Az R11 jelölésű padlók már határozottan háromdimenziósan hasítottak, rücskösek vagy szemcsések. Ezek azok a lapok, amit aggódó építkezők már megkockáztathatnak, akár a fürdőszobába, akár a teraszra.
Ahol a víz el tud folyni, oda a kosz és sár is be tud ülni, épp ezért a strukturált felületeket nehezebb felmosni, mint a simábbat. A kisméretű lapokból álló burkolat a fugamélyedések sűrű hálója miatt is erősebben koszolódik. A helyzetet még súlyosbíthatja a család kedvence is, hiszen a kutyabunda nehezen eltávolítható zsíros foltot hagy a rücskös felületen.
Pont ezek miatt a praktikus szempontok miatt tehetjük fel a csúszásmentesség mellett szóló érvekkel szemben a kérdést: mennyire takarítható a felület?
A válasz nyilvánvaló: minél inkább, annál kevésbé.
kutya a teraszonA megoldás, ha a felszín lényegében sima. Amikor végigsimítjuk a teraszra szánt lapot, érezzük, hogy a felület három dimenziós, ugyanakkor mégsem rücskös. A hasítások, mélyedések pici hullámzó felületei önmagukban egyenletesek, selymesek. A fugahézagok csökkentése érdekében a nagyméretű lapok jelenthetnek megoldást, ahol a teljes fugaterület kisebb. Ez ellentmond a párolgáshoz szükséges igénynek. Kültéren a rettifikált lapokat nem szabad a minimális hézaggal lerakni.