Kerámia burkolatot mindehová?

photo by http://gidomni.blogspot.de/

A vízzáró réteget jelentő, könnyen tisztán tartható égetett agyaglapokkal való burkolás célja régóta a praktikus szempontokon túl a díszítés és a gyönyörködtetés. Talán még azt is állíthatnánk, hogy ez utóbbi fontosabb szerepet játszott a mediterrán vidék életében, mint a hasznosság.

IMG_5709photo by http://gidomni.blogspot.de/

Európa hidegebb vidékein korántsem volt akkora kultusza a „csempének”, mielőtt az olasz lakáskultúra irigylésre méltó színvonala be nem szivárgott életünkbe. Eleinte csak a fürdőszobába és a konyhába, esetleg az előszobába tettünk csempét a falra és a padlóra. Ma már gyakran a nappaliba, néha a hálószobába is hideg burkolat kerül. ( A mázak új generációja sem hatásában sem mezítlábasan nem hideg.  Lásd faminta a kerámiaiparban cikkünket)

A csempegyártás központja Európában van, még akkor is, ha mennyiségi kibocsátását tekintve mind a távol-keleti országok, mind a latin-amerikai gyárak felzárkóztak, sőt mára le is hagyták már az öreg kontinenst. Hagyományosan a csempevilág divatját az olasz és spanyol gyárak határozzák meg. Évről-évre a legnagyobb gyárak kiállítanak Bolognában és Valenciában, ahol nemcsak az aktuális trendeket, hanem – az alapanyag gyártóknál – a következő évek fejlesztési irányait is meg lehet tekinteni. Folyik a verseny a piacokért és az újabb és újabb burkolható területek meghódításáért.  Általánosan elfogadott, hogy lakóterünk egyre nagyobb hányadát burkoljuk kerámiával, nem beszélve a különféle közösségi helyekről. Nézzünk körül az iskolában, a rendelőben, a Művészetek Palotájában és meglepetéssel fogjuk látni, hogy a falon és a padlón kerámia van. Egymástól gyökeresen eltérő tapintású, felületű, méretű és hatású burkolatok, de anyagukban ugyanazok,  gresporcelán kerámia lapok.

gránitlap mintában MÜPA hall Művészetek Palotája

Az újdonságok az interneten, és valóságosan is nagyon rövid időn belül megjelennek minden piacon. Így ízlésünket és csempe választásunkat nemcsak korábbi élményeink befolyásolják, hanem közvetlenül az egyre gyorsuló ütemben változó világ-divat is.

Mi van a divat változásai mögött? Hogy függnek össze a technológiai kérdések, a” vissza a természethez” filozófiával, a legújabb formai és dizájn kihívásoknak milyen eszközökkel képes eleget tenni az ipar. A barna márvány élethű képét egy mázgyártó állította ki. (Alaposan kell megvizsgálni a képet ahhoz, hogy felfedezhessük rajta a lapok éleit)

Trendek, felületek, színek, méretek  – számtalan kérdés –  amelyeket érdemes lesz önállóan is körbejárni. inkjet technologia