A márvány és kő világa

Lenyűgöző minták, hihetetlen színek, utánozhatatlan változatosság ez a valódi márványok, természetes kövek világa.  A csempegyárak már évtizedek óta merítenek ihletet ezekből a természetes anyagokból és nem is véletlenül. A kő és a márvány az ókor óta meghatározó anyagai az építészetnek és a vizes helyiségeknek. Az egyszerűbb, szürkés kőmintás darabok szinte észrevétlenül vesznek körül bennünket mindennapos életünk során, míg a legélénkebb színekkel és mozgalmas mintákkal szemet kápráztató felületek már a féldrágakövek közül kerülnek ki.

evolutionmarble_01blackcosmic hotellounge ametist irish green rosa q bathroom

fekete fehér gyongyhaz

Sajnos a természetes kövek mechanikai tulajdonságai több szempontból rosszabbak, mint a kerámiaipari gyártmányok. Az anyagok mikroszkópikus homegenitása – a  legkeményebb gránitoktól eltekintve – általában elmarad a fagyálló greslapokétól. Ez ahhoz vezet, hogy a természetes kövek nem annyira kopásállóak, karcállóak és sajnos a fagyállóságuk is kisebb. Műszakilag a kiváló minőségű greslapok sokkal jobbak, mint a valódi kövek, de a valódi anyag általában érdekesebb, változatosabb, mozgalmasabb, és mindezek ellenére mégis harmónikus egységet mutat. Évtizedek óta áll a fejlesztések középpontjában ennek a kettősségnek a minél tökéletesebb leutánzása. Egyrészt a lapok anyagának, másrészt az alap és színező mázaknak összetétele, harmadrészt a mintázat felvitele jelentik a fejlesztés fő területeit.

onx bianco

A természetes kövek , márványok és féldrágakövek hihetetlen szín-, és mintagazdagságát a bevezetőben mutatott néhány kép épp csak felvillantotta. Valljuk be hétköznapi életünk tereként azok az enteriőrök túlságosan erős hatásúak, a színek agresszívek, a minták mindent dominálnak.  Ezért a gyártók az eredeti hatásokat tompítják, a mozgalmasságot csökkentik, a színeket visszafogottabban keverik. Olyan hatásra törekednek, amely sokkal kevésbé harsány, mégis a természetes kövek változatosságából merít.

ibero_rosaporotgallo

Ezeket a fürdőszobákat már kerámiából is tökéletesen meg lehet valósítani. Az igazi különbség a valódi és a másolat között a dekorálás. A gyárak sokféle felületen, többféle méretben képesek ugyanazt a követ reprodukálni, gyönyörű mozaikokat vágnak a lapokból. Összességében a „másolat” részletgazdagsága meghaladja az eredetit.

stonevision_01 lithos_01

A mai gyártási technológia már képes élethű márvány minták előállítására. Az ismétlődés tökéletes kizárásával a termsézeteesség illúziója már tökéletes a gyártás szempontból leglényegesebb pozitívum pedig, hogy szinte bármilyen felületet létrehozható. Az inkjet – tintasugaras nyomtató elvén működő – mázológép mikroszkopikus festékpöttyökkel hozza létre a mintázatot a sima, hullámos, rücskös, és a természetes módon hasított felszíneken is. Ezek a lapok már önmagukban olyan dekoratívak, hogy külön díszítést már nem igényelnek, ezért a hagyományos „alul sötét, felül világos a kettőt elválasztja a listello sor” koncepciót már egyre kevesebbszer láthatjuk a katalógusokban. Van példa ellenben a klasszikus megközelítésre is, ahol a régi korok palotáinak elegáns falai jelentik a kiindulást. Ezekről a megoldásokról már senkinek nem jut eszébe a nagymama fürdőszobája.