Faminta a kerámiaiparban

Fából vaskarika helyett kerámiából fapadló.
Első olvasásra talán kényelmetlen képzeteket ébreszt, hiszen a valódi dolgok struktúrái, tapintása, látványa csak egyféleképpen – saját magukban – érvényesülhetnek. Mégis, el kell ismerni, hogy a padlólap gyártók nagyon meggyőző ellenpéldákat hoztak létre az elmúlt két évben.
A kerámiából gyártott hajópadlók kopásállósága, színtartóssága, vízállósága nyilvánvalóan jobb, mint az eredeti fapadlóé. Viszont hogy néz ki? Milyen mezitlábasan az érzés?

treverkhome_22_740x740
A MARAZZI gyár TREVERKHOME szériájának lapjai három különböző szélességben (150-200-300 mm) és 1200 mm hosszúságban készülnek.  A speciális gyártósor biztosítja, hogy a lapok véletlenül se legyenek görbék és a hiba nélküli minőség mellett tökéletesen hozzák a fapadló látványát. Az illúzió szinte tökéletes. Tapintásra érezhetjük a csiszolt felületen a görcsök enyhe mélyedését és kitüremkedését, látjuk a fűrészgép nem teljesen éles fogainak nyomát, a kis felületi csorbulásokat, megakadásokat.

Habár az élethűség miatt a máz színe és a fa erezete darabról-darabra eltér, a meleg hatású felület homogén összetartozása egy percig nem kérdés, ugyanúgy mint a valódi fa padlók esetében. A szériát a régi, kicsit kopott hajópadló lapok alapján tervezték meg, ezért a színek is a tényleges bükk, tölgy, oliva, gesztenye, nyír és kőris deszkák natúr és pácolt színeinek felelnek meg.

treverkhome_02_740x740 treverkhome_06_740x740

Egy másik élvonalbeli olasz gyár a REFIN Ceramiche szó szerint messzebbre ment a lemásolni kívánt alapanyagért, ugyanis Svájcban merített ihletet, ahol azokat a hegyoldalban álló csűröket vette alapul, melyeket éveken keresztül az időjárás viszontagságai„kezeltek”. A tetemes, de eltérő mennyiségű hó és napsütés hatásai miatt a deszkák felülete és színei annyira fantasztikusan sokfélék, hogy szinte mindegyik egy-egy történetet mesélhetne saját  hegyoldaláról. Ezt a mélységet és „élettapasztalatot ” akarták megfogni a gyár dizájnerei, és sikerüket mi sem bizonyítja jobban, hogy pontosan ezt a hatást közvetíti számunkra a LARIX széria minden lapja.

A tervezési munka annyira jól sikerült, hogy a gyártósorokra háruló technológia kihívásokról szinte megfeledkezünk, holott 150 cm hosszúságban tökéletesen síkban fekvő lapot gyártani nem éppen magától értetődően egyszerű.

larix1 larix2

A széria dekorált lapjai ugyanakkor elrugaszkodnak a természetestől. A mesterséges geometrikus és virágmintás lapok erős ellentétet képeznek az alaplapokkal. Ezek alkalmazásához különleges helységek és egyedi elképzelések szükségesek. Bánjunk óvatosan a kontrasztokkal.

larix3