Régi módi, kopott, nyomott mintás

Évek óta tart a nagyon visszafogott mintákkal, felületekkel és színekkel (bézs/barna, fekete/fehér/szürke) jellemezhető minimál dizájn térhódítása, amire válaszképpen – szinte a ló túloldalára átesve – megjelent a barokk stílus, sok csillogással, fényes felületekkel és hatalmas virágkompoziciókkal. Ezek mellett létezik egy stílus, ami a háttérben szerényen meghúzódik ugyan, de szerencsére egyre többször  belebotlunk. Ez nem más, mint az „egyszerű” régi.
Ebben az esetben persze a régi alatt az olasz és spanyol falusi stílust kell érteni.  A „vidékies”, rusztikus burkolatok egyszerűsége pedig inkább a mintázatok kidolgozatlanságára, az erős és telt színekre vonatkozik. Semmiképpen nem jelenti azt, hogy ezek a lapok unalmasak, sőt tele vannak élettel, (gyakran életképekkel), harsány színekkel, fantasztikusan indázó geometrikus mintákkal. A lapok kidolgozatlansága mázhibát, a kontúrok pontatlanságát a gyártás során a színek tónuseltéréseit jelenti.

Konyha 5Konyha 8

Röviden ezek az „egyszerű” lapok egymástól kisebb-nagyobb mértékben különböznek, ráadásul egy dobozon belül is, ami a modern ipari gyártósorokon keletkező termékeknél – általában – rossz minőséget jelent. Hozzászoktunk, hogy a burkolatok akár több száz m2-ken keresztül is tökéletesen azonosak, azonos méretűek, azonos fényűek, amihez képest a „régi módi” stílus alkotóelemei szinte elfogadhatatlanul eltérő méretű lapokból áll. Ezt tovább fokozza, hogy különböző színvilágú és típusú lapokat szándékos rendetlenségben teszik egymás mellé.

 Regimerleg2 Mozaiklap 1

 Nyilvánvaló, hogy a stílus visszatérése a gyártásba és a piacra azt jelenti, hogy tömeges méretben van kereslet a szabálytalanra és rendetlenre. Ez a tökéletlenség otthonos, kényelmes hangulatot hordoz magában.

Trendi lett a vidéki és az egyszerű, ami azzal áltat bennünket, hogy visszatérhetünk a természethez, a nyugodt falusi életvitelhez, és mindennapjaink feszes tökéletességéből végre egy kicsit kiengedhetünk.

mainzumainzvict